Premsa i Ràdio

El periòdic EL PROGRÉS (25 abril 2013)

https://www.elprogreso.es/articulo/noticias/matematicas-magia-e-ingles/20130425110000262111.html

LA VESPRADA d’ahir en el col·legi Martínez Otero de Foz va ser molt especial gràcies a l’actuació
del matemago, Antonio Pomares Olivares, que va impartir una sessió de matemagia
en anglés emmarcada en les activitats d’immersió lingüística del centre.
L’activitat estava pensada per a l’alumnat del tercer cicle de primària i per al d’ESO i va consistir en una sèrie de jocs basats en els quadrats matemàtics màgics tenint com a base la tècnica dels sudokus i la baralla clàssica espanyola.
«Tratábase dunha actividade acadèmica interdisciplinària, pois nela interveñen processos mentais matemàtics, de pensamento lóxico e càlcul e lingüístics, pois a actividade foi integramente en anglés», va explicar el director del col·legi, To Alonso.
No és aquesta l’única activitat diferent de la que van poder gaudir els alumnes durant aquesta setmana, ja que des de dijous passat està en marxa en el centre la campanya ‘Obri un llibre, obri o món’, que pretén animar i motivar als xiquets i joves a gaudir de la lectura.
La campanya consisteix en el fet que tots els dies, fins demà, durant els primers cinc minuts de classe es lligen textos al·lusius a la necessitat i als beneficis que la lectura té per als xiquets i per als adults.
Són textos d’autors tan diversos com Miguel Indurain, Rosa Montero o Jorge Luis *Borges, que intenten transmetre el gust pels llibres.
Amb aquesta mena d’actes, els xiquets gaudeixen amb coses diferents que estimulen les seues ganes d’aprendre.

El periòdic La Veu de Galícia (Diumenge 30 juny 2013)

Click to access La%20Voz%20de%20Galicia%20-%20Cuadrado%20Magico%20de%20FOZ.pdf

Antonio Pomares Olivares, creador d’un espectacle de Mat-màgia

“Amb el meu quadrat màgic, els xiquets poden practicar millor les sumes” compta Antonio Pomares.

“El Quadrat Màgic pot ajudar els xiquets a sumar”

Ja ha portat el seu xou, El Mag de Foz, a tres col·legis focenses

YOLANDA GARCIA – FOZ / LA VEU

Matemàtiques i Màgia es germanen donant vida a la “Mat-màgia”. I la porta a la pràctica Antonio Pomares Olivares, jubilat de 66 anys, qui a través del nom El Mag de Foz rendeix un homenatge a la localitat que li acull, a més de les de Londres i Alacant. El seu espectacle pren com a base el quadrat màgic, en el qual els grups de quatre números sumen sempre 34. Aquest és d’origen a asiàtic i Dürer ho va introduir a Europa a través d’un quadre. La seua singular versió, el Quadrat Màgic de Foz, l’ha mostrada a alumnes *focenses i ho farà per San *Lourenzo.

Com va sorgir la idea?
Sempre em van agradar els números. Ara estic retirat i tinc més temps. L’any passat li vaig estar donant tornades amb uns imants de colors pegats en el frigorífic. Es poden posar de tal manera que no es repeteix cap color. Vaig pensar que ho podia fer amb el quadrat màgic de 4 per 4, millorar-lo. I ho vaig traslladar a la baralla espanyola, que és més complicat. En el quadrat màgic vaig veure un potencial per a ajudar els xiquets a practicar la suma.
On està la “màgia”?
Flama molt l’atenció primer perquè tot suma igual i perquè 30 de les 48 cartes es poden endevinar. No és només un xou, sinó seria un fracàs. Vull que la gent continue jugant a casa en solitari o amb una altra persona, active la ment. Això s’acosta més al sudoku.
Com li dona difusió?
Tinc una amiga japonesa que ha dissenyat la web http://quadrat magicodefoz.com/ i ho donaré a conéixer també a Londres i Alacant i als majors

El periòdic EL PROGRÉS (9 abril 2020)

https://www.elprogreso.es/articulo/a-marina/alicantino-73-anos-crea-fozudoku-juega-baraja-espanola/202004091411451432651.html

articulo-en-el-progreso-9-4-2020Descarga

Un alacantí de 73 anys crea el Fozudoku, que es juga amb la baralla espanyola
Pablo Yáñez | 09 d’abril de 2020

Antonio Pomares passa l’estiu a Foz, d’on és la seua dona. Els sudokus i les seues solucions es poden trobar en la seua Facebook
El confinament per la pandèmia del coronavirus que s’està vivint a Espanya i gran part del món, i que complirà un mes en poques dates, provoca que l’avorriment puga estar molt a la vora.
Per a evitar-ho, un alacantí que passa els estius a Foz, Antonio Pomares Olivares, ha ideat el *Fozudoku, un sudoku que es realitza amb una baralla espanyola de 48 cartes.
Aquest joc consta de tres quadrats que contenen 16 cartes cadascun. En cada quadrat hi ha descobertes sis cartes, en total 18 entre els tres quadrats, i cal descobrir les 30 restants, com en el joc del sudoku, tenint en compte els 24 grups de quatre cartes que sumen el mateix i sense que mai es repetisca cap pal. El primer quadrat de l’esquerra suma 22, el del centre 26 i el de la dreta 30.
Cada dia, Antonio Pomares posa en la seua pàgina de Facebook un nou *Fozudoku i l’endemà la solució. Hui dia porten ja 19 *Fozudoku realitzats durant aquesta època que estem passant a casa per a evitar els contagis i propagar el *Covid-19. També té aquest alacantí una pàgina web destinada a aquest joc que és cuadradomagicodefoz.com.
La idea d’aquest alacantí era posar-li el nom de Sudoku espanyol, però deixalla la idea en tindre copyright.
Una amiga seua japonesa li va proposar que li posara el nom de Foz, on va nàixer la seua dona, Dolores Bustamente, i on passen els estius. I així va ser.
Els xiquets d’ara no té l’agilitat mental que teníem els d’abans

Pomares és un gran amant dels números. En l’habitatge on passa els estius a Foz té, en la façana, un quadrat màgic realitzat amb taulells de colors.

“Hi ha gent a la qual li agraden els mots encreuats o les sopes de lletres i a uns altres ens agraden més els sudokus; jo soc més de números que de lletres”, diu des de la seua casa a Alacant.
L’objectiu que busca Pomares és que els xiquets s’acosten a aquest joc perquè utilitzen l’atenció i la lògica utilitzant també l’aritmètica.”Els xiquets d’ara no té l’agilitat mental que teníem els d’abans”, diu Pomares. “Abans jugàvem molt als jocs de taula, al parchís, a les cartes, ara juguen a altres coses; tu ara li dius a un xiquet quant sumen set i huit i han de pensar-lo”, assegura.
Aquest alacantí també té en marxa un grup de Whatsapp, que ara com ara compta amb 36 persones, on tots els dies també posa un Fozudoku” i les seues solucions l’endemà. Jubilat, amb 73 anys, Antonio va treballar en el servei de correus de Londres durant 35 anys, encara que també va realitzar una altra sèrie d’oficis. El confinament va enxampar a la seua dona focega en la capital britànica i a ell a Alacant, on s’anaven a reunir per Setmana Santa. Alguna cosa que no podran fer a causa del tancament de fronteres a Espanya.

Entrevista en la ràdio Valadouro / Pepe Peinó

Entrevista de Ràdio FOZ (6 de Setembre 2020)

A %d blogueros les gusta esto: