Premsa i Ràdio

El diari EL PROGRÉS (25 abril 2013)

https://www.elprogreso.es/articulo/noticias/matematicas-magia-e-ingles/20130425110000262111.html

LA TARDA d’ahir al col·legi Martínez Otero de Foz va ser molt especial gràcies a

l’actuació de l’matemago, Antonio Pomares Olivares, que va impartir una sessió de

Matemagia en anglès emmarcada en les activitats d’immersió lingüística de centre.

L’activitat estava pensada per a l’alumnat de tercer cicle de primària i per al d’ESO i va consistir en una sèrie de jocs basats en els quadrats matemàtics màgics tenint com a base la tècnica dels sudokus i la baralla clàssica espanyola.

«Es tractava dunha actividade acadèmica interdisciplinar, pois nela intervenen processos mentais matemàtics, de pensamento lóxico i càlcul i lingüístics, pois a actividade foi integrament en anglès», va explicar el director de l’escola, To Alonso.

No és aquesta l’única activitat diferent de la que van poder gaudir els alumnes durant aquesta setmana, ja que des de dijous passat està en marxa en el centre la campanya ‘Obre un llibre, obre o món’, que pretén animar i motivar els nens i joves a gaudir de la lectura.

La campanya consisteix en que tots els dies, fins demà, durant els primers cinc minuts de classe es llegeixen textos al·lusius a la necessitat i als beneficis que la lectura té per als nens i per als adults.

Són textos d’autors tan diversos com Miguel Indurain, Rosa Montero o Jorge Luis Borges, que intenten transmetre el gust pels llibres.

Amb aquest tipus d’actes, els nens gaudeixen amb coses diferents que estimulen les seves ganes d’aprendre.

El periódico La Voz de Galicia (30 junio 2013)

Antonio Pomares Olivares Creador d’un espectacle de Mate-màgia

«Amb la meva quadrat màgic, els nens poden practicar millor les sumes» explica Antonio Pomares.

«El Quadrat Màgic pot ajudar els nens a sumar»

Ja ha portat el seu xou, El Mag de Foz, a tres col·legis foceus

YOLANDA GARCIA – FOZ / LA VEU

Matemàtiques i Màgia s’agermanen donant vida a la «Mate-màgia». I la porta a la pràctica Antonio Pomares Olivares, jubilat de 66 anys, que a través del nom El Mag de Foz ret un homenatge a la localitat que l’acull, a més de les de Londres i Alacant. El seu espectacle pren com a base el quadrat màgic, en què els grups de quatre nombres sumen sempre 34. Aquest és d’origen a asiàtic i Dürer el va introduir a Europa a través d’un quadre. La seva singular versió, el Quadrat Màgic de Foz, l’ha mostrat a alumnes foceus i ho farà per Sant Lourenzo.

Com va sorgir la idea?

Sempre em van agradar els números. Ara estic retirat i tinc més temps. L’any passat li vaig estar donant voltes amb uns imants de colors enganxats a la nevera. Es poden posar de tal manera que no es repeteix cap color. Vaig pensar que ho podia fer amb el quadrat màgic de 4 per 4, millorar-lo. I ho vaig traslladar a la baralla espanyola, que és més complicat. En el quadrat màgic vaig veure un potencial per ajudar els nens a practicar la suma.

On és la «màgia»?

Crida molt l’atenció primer perquè tot suma igual i perquè 30 de les 48 cartes es poden endevinar. No és només un show, sinó seria un fracàs. Vull que la gent segueixi jugant a casa en solitari o amb una altra persona, activa la ment. Això s’acosta més a l’sudoku.

Com li dóna difusió?

Tinc una amiga japonesa que ha dissenyat el web http: // quadrat magicodefoz.com/ i ho donaré a conèixer també a Londres i Alacant i als majors.

El diari EL PROGRÉS (9 abril 2020)

https://www.elprogreso.es/articulo/a-marina/alicantino-73-anos-crea-fozudoku-juega-baraja-espanola/202004091411451432651.html

article-en-el-progrés-9-4-2020 Descarga

Un alacantí de 73 anys crea el Fozudoku, que es juga amb la baralla espanyola

Pablo Yáñez | 9 abril 2020

Antonio Pomares passa l’estiu a Foz, d’on és la seva dona. Els sudokus i les seves solucions es poden trobar en el seu Facebook

El confinament per la pandèmia de l’coronavirus que s’està vivint a Espanya i gran part de l’món, i que complirà un mes en poques dates, provoca que l’avorriment pugui estar a la volta de la cantonada.

Per evitar-ho, un alicantí que passa els estius a Foz, Antonio Pomares Olivares, ha ideat el Fozudoku, un sudoku que es realitza amb una baralla espanyola de 48 cartes.

Aquest joc consta de tres quadrats que contenen 16 cartes cadascun. A cada quadrat hi ha descobertes sis cartes, en total 18 entre els tres quadrats, i cal descobrir les 30 restants, com en el joc de l’sudoku, tenint en compte els 24 grups de quatre cartes que sumen el mateix i sense que mai es repeteixi cap pal. El primer quadrat de l’esquerra suma 22, el de centre 26 i el de la dreta 30.

Cada dia, Antonio Pomares posa a la seva pàgina de Facebook un nou Fozudoku i a l’endemà la solució. A dia d’avui ja fa 19 Fozudoku realitzats durant aquesta època que estem passant a casa per evitar els contagis i propagar el Covid-19. També té aquest alacantí una pàgina web destinada a aquest joc que és cuadradomagicodefoz.com.

La idea d’aquest alacantí era posar-li el nom de Sudoku espanyol, però rebuig la idea a l’tenir copyright.

Una amiga seva japonesa li va proposar que li posés el nom de Foz, on va néixer la seva dona, Dolors Bustamente, i on passen els estius. I així va ser.

Els nens d’ara no té l’agilitat mental que teníem els d’abans

Pomares és un gran amant dels nombres. A l’habitatge on passa els estius a Foz té, a la façana, un quadrat màgic realitzat amb rajoles de colors.

«Hi ha gent a la qual li agraden els mots encreuats o les sopes de lletres i altres ens agraden més els sudokus; jo sóc més de números que de lletres «, diu des de casa a Alacant.

L’objectiu que cerca Pomares és que els nens s’apropin a aquest joc perquè utilitzin l’atenció i la lògica utilitzant també l’aritmètica. «Els nens d’ara no té l’agilitat mental que teníem els d’abans», diu Pomares. «Abans jugàvem molt als jocs de taula, a l’parxís, a les cartes, ara juguen a altres coses; tu ara li dius a un nen quant sumen set-vuit i han de pensar-ho «, assegura.

Aquest alacantí també té en marxa un grup de Whatsapp, que per ara compta amb 36 persones, on tots els dies també posa una Fozudoku «i les seves solucions a l’endemà. Jubilat, amb 73 anys, Antonio va treballar en el servei de correus de Londres durant 35 anys, encara que també va realitzar una altra sèrie d’oficis. El confinament va agafar la seva dona focega a la capital britànica i a ell a Alacant, on s’anaven a reunir per Setmana Santa. Una cosa que no van a poder fer a causa de el tancament de fronteres a Espanya.

Entrevista a la ràdio Valadouro / Pepe Peinó

Entrevista de Ràdio FOZ (6 de setembre 2020)

A %d blogueros les gusta esto: