Què és un FOZUDOKU?

SUDOKU + FOZ = FOZUDOKU

És una fórmula que explica de manera senzilla el que és un FOZUDOKU i l’origen d’aquesta paraula.

Va ser la meua amiga japonesa, Chieko Miyatake Akasaka la que em va suggerir el nom de FOZUDOKU per a aquest passatemps tan singular que té alguna similitud amb el sudoku i va ser creat a FOZ, un lloc preciós arran de mar, en la Mariña Central de Lugo (Galícia), Espanya, on la meua esposa i jo, tots els anys passem l’estiu, (ja que ella és d’aquest poble tan encantador).

Wikipedia

https://es.wikipedia.org/wiki/la_mari%C3%B1a

https://es.wikipedia.org/wiki/foz

FOZ para vivilo e sentilo

https://www.facebook.com/groups/1708981672576400

FOZ La Perla del Cantábrico

https://www.facebook.com/groups/51285629395

El FOZUDOKU es fa amb la baralla espanyola de 48 cartes formant tres Quadrats Màgics de 4×4 que estan inspirats en el Quadrat Màgic de FOZ amb números de quatre colors diferents: Verd, Rojo, Blau i Groc, i els 24 grups de quatre números que tenen la suma constant ( 34 ) també tenen aquests quatre colors.

Articule en wikipedia, on hi ha una referència al Quadrat Màgic de FOZ

https://es.wikipedia.org/wiki/cuadrado_m%C3%A1*gico

Aquest Quadrat Màgic de FOZ està en la façana de la nostra casa a FOZ, Rua do Porte, 11 (construït amb 16 taulells de nombres de colors, d’una ceràmica de Sevilla).

En el FOZUDOKU, igual que en El Quadrat Màgic de FOZ, els 24 grups de quatre cartes que tenen la suma constant estan formats per quatre cartes dels quatre pals de la baralla, sense que es repetisca cap pal:

BASTOS (verd)
COPAS (roig)
ESPADAS (blava)
OROS (groc)

Les sumes constants dels tres Quadrats Màgics d’un FOZUDOKU són:

22 en el primer quadrat de l’esquerra
26 en el segon quadrat del Centre
30 en el tercer quadrat de la dreta

El periòdic EL PROGRÉS (9 abril 2020)

https://www.elprogreso.es/articulo/a-marina/alicantino-73-anos-crea-fozudoku-juega-baraja-espanola/202004091411451432651.html

Un alacantí de 73 anys crea el Fozudoku, que es juga amb la baralla espanyola
Pablo Yáñez | 09 d’abril de 2020

Antonio Pomares passa l’estiu a Foz, d’on és la seua dona. Els sudokus i les seues solucions es poden trobar en la seua Facebook
El confinament per la pandèmia del *coronavirus que s’està vivint a Espanya i gran part del món, i que complirà un mes en poques dates, provoca que l’avorriment puga estar molt a la vora.
Per a evitar-ho, un alacantí que passa els estius a Foz, Antonio Pomares Olivares, ha ideat el Fozudoku, un sudoku que es realitza amb una baralla espanyola de 48 cartes.
Aquest joc consta de tres quadrats que contenen 16 cartes cadascun. En cada quadrat hi ha descobertes sis cartes, en total 18 entre els tres quadrats, i cal descobrir les 30 restants, com en el joc del sudoku, tenint en compte els 24 grups de quatre cartes que sumen el mateix i sense que mai es repetisca cap pal. El primer quadrat de l’esquerra suma 22, el del centre 26 i el de la dreta 30.
Cada dia, Antonio Pomares posa en la seua pàgina de Facebook un nou *Fozudoku i l’endemà la solució. Hui dia porten ja 19 *Fozudoku realitzats durant aquesta època que estem passant a casa per a evitar els contagis i propagar el Covid-19. També té aquest alacantí una pàgina web destinada a aquest joc que és cuadradomagicodefoz.com.
La idea d’aquest alacantí era posar-li el nom de Sudoku espanyol, però deixalla la idea en tindre copyright.
Una amiga seua japonesa li va proposar que li posara el nom de Foz, on va nàixer la seua dona, Dolores Bustamente, i on passen els estius. I així va ser.
Els xiquets d’ara no té l’agilitat mental que teníem els d’abans. Pomares és un gran amant dels números. En l’habitatge on passa els estius a Foz té, en la façana, un quadrat màgic realitzat amb taulells de colors.

COMENTARI A AQUEST ARTICULE DEL PERIÒDIC EL PROGRÉS

Est articule en el Progrés, explica molt bé una de les etapes en l’evolució del FOZUDOKU, però es refereix al FOZUDOKU de 6 cartes, (6 cartes en cada quadrat), on Cadascuna de les 30 cartes que falten es pot identificar sumant les 3 cartes visibles en un dels grups de quatre cartes que tenen la suma constant per a així poder calcular la quarta carta que falta en el grup.

El FOZUDOKU de 6 cartes (igual que un sudoku), requereix d’algú que facilite un per a ser resolt. Els sudokus es poden trobar en un periòdic, revista o llibre de passatemps, per a trobar un FOZUDOKU de 6 cartes es pot utilitzar l’arxiu d’Excel, “ FOZUDOKU per a la Quarantena del Corona virus”, que genera un nou FOZUDOKU utilitzant la tecla f9 de l’ordinador. També jo mateix, durant el confinament, cap a un FOZUDOKU tots els dies que fotografiava i durant 42 dies, al costat d’una foto de la SOLUCIÓ al FOZUDOKU del dia anterior els publique en Facebook i en el grup de What´sApp.

En aquest aspecte l’anterior FOZUDOKU de 6 cartes és similar al sudoku en el sentit que es requereix tindre un a mà per a poder resoldre-ho.

FOZUDOKU de 6 cartes generat per l’arxiu d’Excel “FOZUDOKU per a la Quarantena del Corona virus”

No obstant això el FOZUDOKU de 6 cartes ha evolucionat i ara tenim el NOU FOZUDOKU de 5 cartes (5 cartes en cada quadrat) i 33 cartes per a col·locar.

FOZUDOKU de 5 cartes fet seguint els CINC PASSOS que s’expliquen en aquest blog

Aquesta evolució que segueix el meu lema de “si millor és possible, el bo no és suficient” va ser possible gràcies a la interacció que vaig tindre durant el confinament amb alguns dels meus més fidels seguidors en el grup de what´sApp i vull esmentar ací i manifestar el meu agraïment a tres d’ells: Ana *Tanzi, Carmen Navarro i Gerardo.

Vull agrair també a totes les persones (amics i familiars) que m’han donat suport i ajudat a donar a conéixer aquest Passatemps i no dubte que ara que és més visible en Internet, continuarà divulgant-se per a benefici de tots aquells que, com jo, ens agraden els Quadrats Màgics, i no deixem de meravellar-nos davant alguna cosa que és ací, amagat, i que ens demostra que existeix un ordre ocult.

La millor i notable diferència entre l’ANTERIOR FOZUDOKU de 6 cartes i el NOU FOZUDOKU de 5 cartes és que ara QUALSEVOL pot crear els seus propis FOZUDOKUS per a resoldre’ls després, seguint els CINC PASSOS que s’expliquen en les pàgines d’aquest blog.

1 – Seleccionar cartes
2 – Mesclar cartes
3 – Col·locar cartes
4 – Canviar huit cartes
5 – Descobrir cinc cartes


També hi ha una altra diferència entre aquests dos FOZUDOKUS i és que el FOZUDOKU de 6 cartes es resol sumant (per a col·locar Cadascuna de les 10 cartes en cada quadrat cal sumar tres cartes per a identificar a la quarta carta) i en el FOZUDOKU de 5 cartes, (on hem de col·locar 11 cartes en cada quadrat) es resol col·locant 10 cartes sumant i una carta sense sumar res. (veure pàgina COM RESOLDRE UN FOZUDOKU)

Què és un FOZUDOKU?

Per a crear i resoldre un FOZUDOKU, es necessita utilitzar la lògica, la memòria, la concentració i naturalment saber sumar. És un bon exercici mental, tant per a xiquets com per a adults i ajuda a desenvolupar i mantindre la nostra agilitat mental.

La baralla espanyola de 48 cartes que es necessita per a fer un FOZUDOKU, és preferible que siga una baralla xicoteta.

http://www.mydearplayingcards.com/2006_espana_html/481_baraja-esp.php

(Jo he comprat la meua baralla en KUKADAS, una botiga a FOZ, i en alguns llocs es venen a les botigues dels xinesos).

Ací trobares pàgines per a imprimir:

Una Baralla espanyola de 48 cartes.
Una Baralla de nombres de colors.
Tres plantilles que formen el tauler per a col·locar les cartes.


Des del meu compte en Facebook:

https://www.facebook.com/antonio.pomares.2447

També es té accés a diversos arxius d’Excel que pots descarregar i utilitzar per a imprimir el que necessites.

A %d blogueros les gusta esto: