3 – Posar cartes

Abans de posar cap per avall les cartes que hem seleccionat i barrejat, primer visualitzarem l’existència en cada Quadrat de 8 rectangles de 2 × 3 que tenen una de les seves cantonades coincidint amb una de les cantonades de l’Quadrat de 4 × 4.

Aquests vuit rectangles de 2 × 3 es divideixen en dos grups de quatre rectangles:

El grup de quatre rectangles horitzontals té:

2 rectangles horitzontals en la meitat de dalt de l’quadrat

2 rectangles horitzontals en la meitat de baix de l’quadrat

dos rectangles a la meitat de dalt de el Quadrat (un a l’esquerra i l’altre a la dreta) i tenen una de les seves cantonades, marcada amb una X coincidint amb una de les cantonades de l’Quadrat de 4 × 4.

dos rectangles a la meitat de baix de el Quadrat (un a l’esquerra i l’altre a la dreta) i tenen una de les seves cantonades, marcada amb una X coincidint amb una de les cantonades de l’Quadrat de 4 × 4.

El segon grup de quatre rectangles verticals té:

2 rectangles verticals en la meitat de l’esquerra el quadrat.

2 rectangles verticals a la meitat de la dreta de l’quadrat.

dos rectangles a la meitat de l’esquerra el Quadrat (un a dalt i l’altre a baix) i tenen una de les seves cantonades, marcada amb una X coincidint amb una de les cantonades de l’Quadrat de 4 × 4.

dos rectangles a la meitat de la dreta de l’Quadrat (un a dalt i l’altre a baix) i tenen una de les seves cantonades, marcada amb una X coincidint amb una de les cantonades de l’Quadrat de 4 × 4.

A cada quadrat, les cartes es col·loquen cap per avall de quatre en quatre, en les quatre cantonades del grup de rectangles que hem decidit utilitzar (rectangles horitzontals o rectangles verticals).

L’ordre en el qual es col·loquen les cartes a les cantonades de l’rectangle pot ser de quatre maneres diferents:

– Seguint el moviment de les agulles de l’rellotge.

– En contra de el moviment de les agulles de l’rellotge.

– En forma de X en cantonades oposades (creuant el rectangle DOS vegades, a l’col·locar les cartes en diagonal)

– En forma de Z (creuant el rectangle UNA vegada, a l’col·locar les cartes en diagonal)

Qualsevol ordre que triem utilitzar pot començar en qualsevol de les cantonades de l’rectangle.

Per exemple:

Si triem posar les cartes en el sentit de les agulles d’el rellotge el podem fer de quatre maneres diferents depenent en què cantonada de l’rectangle col·loquem la primera carta:

En aquests rectangles la primera carta de les quatre que es col·loquen en el sentit de les agulles de el rellotge està a la cantonada de dalt a l’esquerra.

En aquests rectangles la primera carta de les quatre que es col·loquen en el sentit de les agulles de el rellotge està a la cantonada de dalt a la dreta.

En aquests rectangles la primera carta de les quatre que es col·loquen en el sentit de les agulles de el rellotge està a la cantonada de baix a la dreta.

En aquests rectangles la primera carta de les quatre que es col·loquen en el sentit de les agulles de el rellotge està a la cantonada de baix a l’esquerra.

Quan col·loquem les cartes, les col·loquem cap per avall i no tenim cap referència, per visualitzar els rectangles excepte DOS coses:

les dues meitats de l’quadrat de 4 × 4 ja que és fàcil visualitzar-(ja sigui si partim el quadrat en dos horitzontal o verticalment)

una de les cantonades dels rectangles coincideix amb una de les cantonades de l’quadrat de 4 × 4.

(Podem recolzar-nos en això quan tractem de visualitzar els rectangles de 2 × 3 per col·locar les cartes).

Per visualitzar millor les quatre cantonades dels quatre rectangles de 2 × 3, he utilitzat en aquests quadrats animals en blanc i negre:

1 – Lagarto (negre)

2 – Dofí (blanc)

3 – Gos (blanc)

4 – Gat (negre)

En aquesta llista el Lagarto està en primer lloc, seguit de el Dofí, després el Gos i l’últim el Gat, però podem canviar l’ordre d’aquesta llista i començar a l’inrevés (o qualsevol altre ordre).

Quan col·loquem les cartes, nosaltres vam triar que rectangle utilitzarem primer i en quin ordre farem servir els altres.

Amb respecte als rectangles de 2 × 3 i l’ordre en què col·loquem les cartes hem de triar QUATRE coses i tenir ben clar la nostra elecció ja que qualsevol elecció que fem s’utilitzarà en TOT el quadrat:

1 triar quina mena de rectangles utilitzarem (rectangle vertical o rectangle horitzontal).

2 triar com serà el primer cantó de l’rectangle on anem a col·locar la primera carta, (la cantonada de dalt a l’esquerra o a la dreta, la cantonada de baix a l’esquerra o a la dreta)

3 triar l’ordre que seguirem per posar les cartes en els cantons de l’rectangle (en el sentit de les agulles de l’rellotge, en contra de el sentit de les agulles de l’rellotge, en forma de X, en forma de Z).

4 triar el rectangle que utilitzarem primer i l’ordre dels rectangles que seguirem a continuació, (rectangle de dalt a l’esquerra o a la dreta, rectangle de baix a l’esquerra o a la dreta).

Seguint sempre el mateix ordre que haguem decidit utilitzar per TOT el Quadrat després de col·locar quatre cartes en les cantonades dels quatre rectangles, el Quadrat estarà complet amb 16 cartes cap per avall.